De werkwijze van Paardentandarts Roelofs

Paardentandarts Roelofs beschikt over een compleet mobiele praktijk. De behandeling kan dus gewoon bij uzelf op stal plaatsvinden. Door de behandeling op een vertrouwde plek uit te voeren wordt het al een stuk minder stressvol voor uw paard.

 

Stap 1: Het vooronderzoek

De algehele conditie van het paard wordt beoordeeld waarna het vooronderzoek langzaam meer focust op het hoofd, kaken en gebit. Er wordt getest of het paard nog goed kan kauwen of dat er dingen zijn die de maalbeweging verhinderen. Daarna worden voorzichtig de kiezen gecontroleerd op haken of eventuele andere afwijkingen.

 

Stap 2: Onderzoek met mondklem

Mocht er uit het vooronderzoek blijken dat de maalbeweging belemmerd wordt of dat de kiezen erg scherp zijn dan wordt er over gegaan op behandeling. Onder een roesje krijgt het paard een mondklem in die het mogelijk maakt ook de achterste kiezen goed te inspecteren en voelen. Soms zijn er namelijk specifieke problemen die tijdens het vooronderzoek nog niet zichtbaar waren. U als eigenaar mag ten alle tijden meekijken en ik laat u ook altijd het voor en na resultaat voelen, want alles gebeurt vanzelfsprekend in goed overleg.

 

Stap 3: De daadwerkelijke behandeling

De behandeling zelf gebeurt met het modernste elektrisch gereedschap. Allereerst worden scherpe haken en onregelmatigheden weggeslepen. Vervolgens worden de kiezen mooi afgerond zodat er geen scherpe randen meer zijn waaraan het paard zijn wangen of tong kan bezeren. Ook de voorste kiezen worden netjes afgerond zodat er bitseats ontstaan. Hierdoor kan het bit optimaal inwerken en beschadigt de ruiter niet onbedoeld de mondhoeken van het paard aan scherpe randen. Nadat de kiezen behandeld zijn wordt de mondklem weer verwijderd en worden ook de voortanden terug geslepen. Door de voortanden ietsjes in te korten komen de kiezen wat dichter op elkaar te staan zodat het paard straks optimaal kan kauwen. Eventuele ruinentanden worden iets afgerond of terug geslepen en ontdaan van tandsteen.

Zo verloopt een standaard behandeling wanneer er tijdens het vooronderzoek geen gekke dingen gevonden worden.

Paardentandarts Roelofs

Wolfskiezen

Bij jonge paarden zien we vaak wolfskiezen. Dit zijn kleine tandjes die niet bij alle paarden voorkomen en die geen functie meer hebben. Vaak zitten ze precies op de plek van het bit. Om belemmering te voorkomen worden deze tandjes altijd verwijderd.

 

Waarom met elektrisch gereedschap?

Paardentandarts Roelofs werkt met elektrisch gereedschap, een mondsperder en hoofdlamp. Om de behandeling vlot te laten verlopen en ook de achterste kiezen goed te kunnen behandelen wordt er met elektrisch gereedschap gewerkt. De methode van handmatig veilen is zwaar verouderd, hiermee kan er namelijk lang niet zo zorgvuldig gewerkt worden en de achterste kiezen worden niet bereikt. Door het paard licht te sederen ondervinden ze geen stress van de behandeling en kan het hele gebit precies worden uitgebalanceerd. Door een mondklem en hoofdlamp te gebruiken kan er voor de behandeling al uitgebreid onderzoek gedaan worden en ziet de tandarts goed waar hij mee bezig is.

Heeft u vragen over de werkwijze? neem dan gerust telefonisch contact op of stuur een email naar info@paardentandartsroelofs.nl